YOURTOPIA

Opdrachtgever : Het Nieuwe Instituut
Plaats : Rotterdam
Architect : SeARCH
Fotografie : Ronald Tilleman, Ossip
Opgeleverd : Maart 2014

Het Nieuwe Instituut realiseerde in de zomer van 2014 op eigen terrein, pal tegenover Huis Sonneveld, een tijdelijke woning naar ontwerp van architectenbureau SeARCH. Bjarne Mastenbroek, oprichter van SeARCH, beschrijft het ontwerp als een Yourtopia, een even persoonlijke als utopische visie op het wonen in de vroege 21ste eeuw. Maatschappelijke thema’s zoals de invloed van globalisering, het verlangen naar privacy en de bijna perverse scheefgroei in welvaart hebben de opgave van de hedendaagse architect ingrijpend veranderd. SeARCH grijpt in het ontwerp van het paviljoen terug op een basisvraag; wat is minimaal nodig om een maximale kwaliteit van leven te bereiken?

Plek van bezinning. De innovatieve, stalen constructie van het koepelvormige paviljoen verwijst doelbewust naar traditionele nomadische woonvormen zoals de iglo en de yurt. De ruimte heeft een doorsnede van 14 meter en is aan de buitenzijde begroeid met gras. Een smalle tunnel leidt de bezoeker naar de feitelijke entree van het paviljoen. Eenmaal binnen wordt de bezoeker verrast door even onbekende als uitheemse planten en bomen, die het beeld van een exotische oase oproepen. Via een daklicht treedt het daglicht ongehinderd binnen evenals de kunstverlichting die buiten het paviljoen is geplaatst. Aanvullende verlichting is tussen de beplanting weggewerkt. De heldere binnenruimte vormt een verstilde plek waar de buitenwereld nauwelijks in doordringt en die de bezoeker uitnodigt tot contemplatie.

© 2018