Museum Voorlinden

Opdrachtgever : Museum Voorlinden
Plaats : Wassenaar
Architect : Kraaijvanger,
Dirk-Jan Postel
Fotografie : Stef Beemer
Opgeleverd : September 2016

Het typische Hollands licht aan de Noordzee is al eeuwen een inspiratie voor kunstenaars. Uniek in het ontwerp van Museum Voorlinden is het dak waardoor het daglicht door 115.000 onder een hoek afgesneden buisjes indirect naar binnen valt. Een velum en transparant glazen dak in combinatie met indirect ledlicht zorgen ervoor dat een haast magisch licht de kunstwerken beschijnt, zowel op zonnige dagen als bij avond en in ieder seizoen. Ieder bezoek aan het museum is anders door de dagelijkse verschillen in intensiteit en kleur van het gedoseerde daglicht.

Van buitenaf doet het gebouw geen enkele poging te imponeren. Van binnen is het altijd verrassend. In deze architectuur ontstaan sterke indrukken van de gebruikte materialen: natuursteen en hout, de lichte witte staalconstructie van het dak, grote glaspuien en strakke natuurstenen gevel met de kleur van duinzand.

Deze rust mocht niet verstoord worden door de aanwezigheid van spots en daarom is er voor een oplossing gekozen op basis van een voor het museum ontwikkelde spanningsrail welke in de nauwe sparing van slechts 20mm tussen de plafondpanelen kon worden weggewerkt. Deze rail is zo ontworpen dat er ook een led lichtlijn in opgenomen kan worden welke in de zalen waar de delicate kunst hangt die geen daglicht kan verdragen voor de verlichting zorgt, daar waar nodig zorgt een zorgvuldig gekozen spot voor een gewenst accent ter onderschrijving van een kunstwerk wat speciale aandacht verdient.

© 2018