VILLA Jisp

Opdrachtgever : Familie M
Plaats : Jisp
Architect : SeARCH
Fotografie : Ossip
Opgeleverd : Maart 2015

Hoe vergroot je een boerderij met lage dakrand aan drie zijden en een hoge kant met staldeuren? Typische Noord-Hollandse boerderijen, de ‘Stolp’, hebben een heldere, sterke vorm. Een moderne uitbreiding demystificeert dit kenmerk gemakkelijk. De traditionele Stolp heeft een kern, het ‘vierkant’ bestaande uit een hooizolder over de volledige hoogte. Rondom zijn de woonvertrekken van de boer en de schuur die in open verbinding staat met het plein. Het huis en hooi genieten van de warmte van koeien. De nieuwe uitbreiding ‘scheef’ het schuine dak omhoog vanaf het plein en steekt uit boven de oude bakstenen gevels. Aan twee kanten ontstaat een zone van 5 tot 7 meter breed waar zich de nieuwe woonkamer, keuken en twee slaapkamers bevinden. De oude Stolp bevat de andere slaapkamers, studeerkamer en alle service gebieden. De woonkamer, met een schuine betonnen vloer tot polderniveau, heeft 32 meter lengte van een panoramisch uitzicht over de prachtige Wormer en Jisperveld terwijl de kamers in de bestaande koepel een meer introvert, eiken interieur.

Het gebouw kan op verschillende manieren worden gebruikt. Naast het gebruik als bibliotheek en de reguliere theaterzalen voor voorstellingen kan het hele gebouw ingezet worden voor festivals, congressen of bedrijfspresentatie. Er zijn meerdere zithoeken, een mediatheek, studiehoek, boekenkasten, een eethoek, grote gordijnen voor het maken van flexibele afscheidingen.

De verlichting is op subtiele wijze geïntegreerd in de wanden en de meubels en zeer spaarzaam aanwezig. Door middel van reflectie via de wanden en de plafonds wordt een aangenaam lichtnivo gerealiseerd met accent op de juiste plek waarbij de architectuur zich in al haar charme aan het oog ontvouwt.

© 2018

Login to your account