Nationaal Monument Oranjehotel

Opdrachtgever : Nationaal Monument Oranjehotel

Plaats : Scheveningen

Architect : 3TO Wim van der Valk

Expositie: Maarten Stolk

Uitvoering: QC Lightfactory

Fotografie : Linda Muysson

Opgeleverd : September 2019

Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1940 en 1945 hielden de Duitsers hier ruim 25.000  mensen gevangen voor verhoor en berechting. Een diverse groep uit alle hoeken van Nederland die de Duitse wetten had overtreden: Veelal verzetsstrijders, maar ook Joden, Jehova’s getuigen, communisten en mensen die vanwege een economisch delict werden vastgezet, zoals zwarthandelaren. Al in de oorlog werd het complex ‘Oranjehotel’ genoemd. Een ode aan de verzetsstrijders die er waren opgesloten.

Bekend en onbekend

Onder de gevangenen in het Oranjehotel zaten bekende personen, zoals de ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff RoelfzemaRudolph Cleveringa, Titus BrandsmaGeorge Maduro, Pim Boellaard, Henri Pieck, Simon Vestdijk, Heinz Polzer (Drs. P.) en Corrie ten Boom. Maar ook talloze anderen. Sommigen werden vrijgelaten, anderen gedeporteerd naar andere gevangenissen of kampen of ter dood gebracht op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte.

Indrukwekkende verhalen

In het Nationaal Monument Oranjehotel vertellen we hun verhalen over angst, hoop, geloof en vaderlandsliefde. We laten zien hoe kwetsbaar vrijheid is en welke keuzes mensen maken op het moment dat rechteloosheid, onderdrukking en vervolging de samenleving in zijn greep hebben.

Een bijzondere ruimte vol van herinneringen en emoties, licht is  van onderschikt belang aan de geschiedenis en zijn verhalen. Daarom is gekozen voor een zorgvuldig geïntegreerde lichtoplossing welke op ingetogen wijze is opgenomen in het ontwerp zonder af te leiden van de ruimte en de expositie. Op zorgvuldig gekozen plekken zijn lichtaccenten geplaatst die aandacht vragen voor de historie. Om ervoor te zorgen dat de verlichting zorgvuldig opgenomen of weggewerkt kon worden in het monument zijn de armaturen specifiek voor dit project ontworpen en geproduceerd. 

© 2018

Login to your account