Opdrachtgever : KINO
Plaats : Rotterdam
Architect : Studio Steenbruggen
Fotografie : Mark Brants, Marten van Dijl
Opgeleverd : Maart 2015
De rijke culturele geschiedenis van de Gouvernestraat 129-133 begint in 1909, als het door Jan Verheul ontworpen gebouw wordt geopend als ‘Ons Huis’. Kunstenaar Gyz La Rivière verdiepte zich in de historie van de locatie en las in het archief van Stichting Ons Huis dat ‘de vereniging Ons Huis’ in 1909 intrek nam in het pand met als doel “de bevordering van de omgang tusschen de verschillende kringen van de samenleving en van de volksontwikkeling”, waarbij de nadruk zou moeten liggen op ontwikkeling van de mens, ontspanning en kunstgenot.’
Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog diende het gebouw als noodziekenhuis voor het gebombardeerde hospitaal aan de Coolsingel. Na een jaar kreeg het pand zijn culturele functie terug. Omdat een groot deel van de cultuurpanden in Rotterdam op 14 mei 1940 verwoest waren stelt La Rivière in een artikel op Vers Beton dat de culturele wederopbouw van de stad begonnen is in het pand aan de Gouvernestraat. Ons Huis was in die jaren vooral een centrum voor beeldende kunst, met ateliers, een expositieruimte en een filmzaal. Tussen 1948 en 1952 werd het pand herhaaldelijk verbouwd onder leiding van de illustere Rotterdamse architecten Bakema en Van den Broek, die faam verwierven met onder meer de Lijnbaan.
In 1949 werd ’t Venster voor het eerst geopend, als avant-gardetheater voor kwaliteitsfilms tot 2010 toen verhuisde het filmhuis naar een locatie nabij Luxor. Vanaf 2016 is het gebouw na een zorgvuldige renovatie weer in gebruik als filmhuis waarbij de verlichting een verwijzing is naar de historie van het gebouw zonder traditioneel te zijn .
© 2018 Ivoweb.nl