DE OUDE BIBLIOTHEEK, DELFT

Monument wordt opleidings- en ontmoetingscentrum

Opdrachtgever : Oude Bibliotheek Delft
Plaats : Delft
Architect : Marjolein Kreuk i.s.m. Stephanie Gieles BKPunt
Fotografie : Arnaud Roelofsz
Opgeleverd : Oktober 2015

Stedelijk Museum Schiedam is gehuisvest in het voormalige Sint Jacobs Gasthuis aan één van de oudste dijken van Schiedam: de Hoogstraat. Het gebouw was oorspronkelijk een gasthuis voor arme bejaarden en zieken. Aan het einde van de achttiende eeuw werd dit gebouw van één van de oudste instellingen van weldadigheid gesloopt om plaats te maken voor het huidige neoclassicistische gebouw. In 2006 verhuisde de hoofdingang van het museum naar het souterrain, waardoor de entree moeilijk te vinden was.

In 2013 kreeg MVRDV de opdracht om de verwaarloosde kapel met zijn slechte akoestische eigenschappen weer te transformeren naar entree waarin ook een winkel, café en garderobe worden ondergebracht. Aangezien de kapel een monument is mag de transformatie de bestaande structuur niet veranderen hiervoor ontwerpt MVRDV een helrode “vrijstaande” boekenkast uit respect voor de sacrale functie van de ruimte. Met een duidelijk monumentaal gebaar combineert de boekenkast de vele functies en blijft de ruimte open en toegankelijk.

Uitdaging in de lichtoplossing was de verschillende gebruiksfuncties te verlichten zonder het monumentale en sacrale karakter van de ruimte aan te tasten, Er werd een “kroonluchter“ ontworpen met een zo open mogelijke structuur waarbij de monumentale ruimte vanuit elk punt zichtbaar blijft. In dit lichtobject met een diameter van zeven meter is alle benodigde verlichting opgenomen en aanvullend zijn er op enkele markante posities lichtlijnen aangebracht in de boekenkast.

© 2018

Login to your account