DE BUSSEL

Opdrachtgever : De Bussel
Plaats : Oosterhoiut
Architect : DP6 i.s.m. 3TO Carol Groenegen
Fotografie : Michel Kievits
Opgeleverd : Oktober 2015

In 2015 opent het gebouw waarin theater “de Bussel” en bibliotheek “theek 5” zijn gehuisvest haar deuren. Door het verplaatsen van de oorspronkelijke entree delen theater en bibliotheek dezelfde ingang welke uitkomt in een centraal gelegen foyer waarmee het gebouw wordt omgedoopt naar “huiskamer van Oosterhout, mede doordat het gebouw het Basiliekplein met het Torenplein verbindt ontstaat de ontmoetingsfunctie.

Het gebouw kan op verschillende manieren worden gebruikt. Naast het gebruik als bibliotheek en de reguliere theaterzalen voor voorstellingen kan het hele gebouw ingezet worden voor festivals, congressen of bedrijfspresentatie. Er zijn meerdere zithoeken, een mediatheek, studiehoek, boekenkasten, een eethoek, grote gordijnen voor het maken van flexibele afscheidingen.

Deze flexibiliteit vraagt voor een evenzo grote flexibiliteit van de licht installatie vandaar dat er een oplossing is ontwikkelt op basis van op maat gemaakte sparingen in het plafond waarin moderne led spots zijn opgenomen die verplaatsbaar en richtbaar zijn. De sparingen zijn in een zorgvuldig gekozen ritme geplaatst. Als aanvulling zijn er in de foyer hanglampen geplaatst waarmee het huislijke karakter van de “woon- kamer” wordt onderschreven. De l.ichtlijnen onder de traptreden in de foyer nodigen uit om op de trap plaats te nemen voor een gezellig gesprek of als toehoorder tijdens een presentatie.

Bibliotheek theek-5 is in 2017 uitgeroepen tot de beste bibliotheek van Nederland.

© 2018